Het DigiTaalhuis in Utrecht is dé plek voor iedereen die aan de slag wil met basisvaardigheden: taal, digitale vaardigheden en rekenen.

Meer weten over de moedertalen van je deelnemers?

Zou je tijdens de taalcoaching graag meer rekening houden met de talenkennis die je deelnemer al heeft? Merk je dat iemand steeds tegen hetzelfde probleem aanloopt, maar begrijp je niet waarom?

In de webapp www.moedint2.nl vind je overzichten van overeenkomsten en verschillen tussen het Nederlands en negen veel gesproken moedertalen.  Het helpt je om het leerproces beter te begrijpen.  Als je bijvoorbeeld weet dat het Turks geen onderscheid kent tussen ‘hij’ en ‘zij’, snap je beter waarom je Turkse cursist meer tijd nodig heeft om de persoonlijke voornaamwoorden te leren. De webapp heeft ook een zoekfunctie, waarmee je bijvoorbeeld gericht op ‘lidwoorden’ kunt zoeken. Je ziet dan snel welke talen lidwoorden hebben en hoe ze eruitzien. Dat kan handig zijn bij het voorbereiden van je les.

Feedback gevraagd!

De webapp is ontwikkeld door taalkundigen en taalonderwijsexperts van de Universiteit Utrecht. We zijn erg benieuwd wat je van de webapp vindt, en of die je daadwerkelijk helpt bij de taalcoaching. Je zou ons enorm helpen met je eerlijke antwoord op de volgende vragen:

  • Bevat de webapp voor jou nuttige informatie? Ontbreekt er iets, of staan er juist dingen in de app waar je niks aan hebt?
  • Heb je iets aan de webapp in je taalonderwijs, en zo ja: hoe? Kun je bijvoorbeeld je taalcoaching beter afstemmen op deelnemers, of begrijp je de fouten beter?
  • In de webapp staat nu informatie over negen talen. We voegen regelmatig nieuwe talen toe. Aan informatie over welke taal heb je het meest behoefte?
  • Heb je andere ideeën, suggesties, of feedback over de app?

Veel dank voor je reactie! Vragen en opmerkingen kun je altijd mailen naar projectleidster Sterre Leufkens (s.c.leufkens@uu.nl).